вторник, 19 февруари 2008 г.

Някои заблуди...

По времето на Исус фарисеите поддържали преобращенска гледна точка. Садукеите смятали, че такова нещо като обръщането не съществува. Фарисеите били известни с активната си мисия към езичниците, търсейки обръщенци навсякъде. Християнството станало вероятно най-мисионерската религия на всички времена - да евангелизира е едно от първите задължения на християнина, но в ранната църква не всички християнски групи поддържали тази позиция...
Християнството споделяло с фарисейския юдаизъм силното съзнание за вътрешното, лично убеждение, необходимо за истинската служба на Бога, както и изискването за изключителност в божествената служба. Не е чудно, че накрая християнството споделило с фарисейския юдаизъм силното му ударение върху търсенето на обръщенци...
Щом християнството станало официална религия на Римската империя, императорите дали възможност евреите законно да търсят обръщенци. Наказанието за обръщане към юдаизма било изгаряне на клада за повярвалия и за евреина, който е извършил обръщането.
Затруднени от ограниченията и преследването, евреите се обръщали вътрешно. Днес е напълно забравено, че юдаизмът по времето на Исус бил мисионерска религия, като фарисеите евреи се надявали да унищожават езичеството и идолопоклонството от целия свят.

Из "Евреите по времето на Исус", Стивън М. Уайлен

Фарисеите оказват положително влияние върху запазването на юдеите от асимилация и за отхвърлянето на опасния за вярата синкретизъм. Техните трудове в равинските школи способстват за оформяне на юдаизма през следващите векове.

Из "Библейска археология", проф. протопрезвитер Николай Шиваров