четвъртък, 20 март 2008 г.

Какво ще правите в Новогодишната нощ на 2101 г?

Каня гости за посрещането на Нова година, за да проверим верни ли са предсказанията на Артър Кларк:
Никой не може да предскаже бъдещето. Но мен отдавна са ме нарочили за пророк, въпреки че ми се нрави повече званието екстраполатор. Опитвам се да отделя възможните варианти на бъдещето, като едновременно посоча, че съвършено неочаквани открития или събития могат само за няколко години да превърнат всякакви прогнози в абсурд. Класическият пример - един от директорите на IBM към края на 40-те години обявява, че световният пазар на компютри не е повече от пет бройки. Само в моя кабинет днес те са повече. Пожелавам на всички да проверят точността на моите предсказания в новогодишната нощ срещу 1 януари 2101 г.!
2004 г. - Първото признато от обществото клониране на човек.
2005 г. - Изстреляният от HАСА две години по-рано робот "Марк сървейър" връща на Земята първите проби от Червената планета. Далай лама се завръща в Тибет.
2007 г. - HАСА изстрелва космически телескоп от поколението след "Хъбъл".
2009 г. - В резултат на случаен взрив на атомна бомба в Северна Корея напълно е разрушен град. След кратки дебати в ООH цялото ядрено оръжие на планетата започва да се унищожава.
2010 г. - Разработени са първите квантови генератори, които улавят космическа енергия. В своите домашни и портативни варианти те са с мощност няколко киловата и могат да произвеждат неограничено количество енергия. Централните електростанции се закриват. Националните енергетични мрежи се демонтират. Електронният мониторинг изтласква от обществото професионалната престъпност.
2011 г. - Заснето е най-голямото в света животно - 75-метров октопод в Марианската падина.
2014 г.- Започва строителството на хотел "Орбитален Хилтън". На совалките се монтират огромни резервоари за гориво, които по-рано оставяха да паднат на Земята.
2016 г. - Всички съществуващи валути са отменени. Обменната единица става мегаватчас.
2017 г. - Hа 16 декември, на стотния си рожден ден, сър Артър Кларк става един от първите гости на хотел "Орбитален Хилтън". В Китай се провеждат първите свободни общонационални народни избори за парламент.
2019 г. - Огромен метеор пада върху ледената шапка на Северния полюс. Жертви няма, но породените в резултат на удара цунами създават значителни проблеми по бреговете на Гренландия и Канада.
2021 г. - На Марс стъпват първите хора. Там ги очакват и неприятни изненади.
2023 г. - Клониране на динозаври по моделирани на компютри ДHК. "Дисни" открива във Флорида "Зоологическа градина на Третичния период". Въпреки редицата нещастни случаи малките хищници постепенно заменят домашните кучета.
2024 г. - Засечени са инфрачервени сигнали, постъпващи от галактиките на Млечния път. Очевидно те са продукт на технологично високоразвити цивилизации, но всички опити за тяхното разшифроване са безуспешни.
2036 г. - Китай надминава САЩ по брутен национален продукт и става най-мощната икономическа сила в света.
2040 г. - Усъвършенстван е "Универсалният репликатор", основан на нанотехнологиите: може да бъде създаден обект с всякаква сложност при наличие на суровини и информационна матрица. Брилянти и деликатесни храни могат да бъдат създавани от боклуци. Изчезват промишлеността и селското стопанство, а заедно с тях и неотдавнашно изобретение на човешката цивилизация - работата! Взривно се развиват изкуствата, развлеченията, образованието.
2050 г. - Милиони хора, на които им е втръснал прекалено спокойният живот, решават, в търсене на приключения, да използват постиженията на криогенните технологии и да емигрират в бъдещето.
2051 г. - Hа Луната започва строителството на самоосигуряващи се роботизирани колонии, където възрастни хора могат да живеят по-дълго благодарение на по-слабата лунна гравитация.
2061 г. - Завръщането на Халеевата комета и първото кацане на хора върху нейното ядро. Сензационни открития доказват, че животът е разпространен навсякъде в космическото пространство.

Няма коментари: